Zupa-krem z buraków i jabłek

with 4 komentarze

krem z buraków

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 duże buraki
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 duże jabłka
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • jogurt naturalny
  • czosnek – 2 ząbki
  • Tymianek, oregano
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, ugotować w łupinach.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  3. Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
  4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
  5. Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
  6. Zmiksowaną zupę podgrzewać.
  7. Wyłączyć gaz. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Na koniec zupę doprawić jogurtem naturalnym, solą i pieprzem do smaku.
  9. Krem podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
Przepis został przygotowany przez Blankę
Otrzymuj powiadomienia

Gwarancja - bez spamu!

  • Nie lubię zup gdzie są owoce, ale tak wydaję się bardzo smaczna patrząc na skład 🙂

    • www.kasiaekiert.pl

      burak z jablkiem wyjatkowo dobrze gra 🙂

  • cfarm

    Mniam! Moje dzieci uwielbiają takie połączenia! Dzięki za przepis 🙂

  • buraków i jabłek? przyznam szczerze, że nie próbowałam, brzmi intrygujaco