Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 duże buraki
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże jabłka
- Kilka łyżek oliwy
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- jogurt naturalny
- czosnek – 2 ząbki
- Tymianek, oregano
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Buraki umyć, ugotować w łupinach.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
- Papryki, marchewki i pietruszki umyć. Marchewki i pietruszki obrać, papryki wydrążyć, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części, przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i piec w piekarniku aż do miękkości.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
- Ugotowane buraki obrać, pokroić na mniejsze części. Przełożyć do wysokiego garnka wraz z upieczonymi warzywami. Dodać utarte jabłka, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz chrzan. Całość zalać połową przygotowanego bulionu warzywnego i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolać pozostały buliony, jeszcze raz krótko zblendować.
- Zmiksowaną zupę podgrzewać.
- Wyłączyć gaz. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Na koniec zupę doprawić jogurtem naturalnym, solą i pieprzem do smaku.
- Krem podawać z kleksem jogurtu naturalnego.