Jak poprawić pamięć za pomocą diety? Jedzenie dla mózgu.

with 1 komentarz

Zdrowy styl życia, regularna aktywność fizyczna, sen są kluczowe jeśli chodzi o produktywność i pamięć.

Dieta, aktywność fizczyna, ale także odpoczynek mentalny są istotnymi składowymi, którymi możemy wpływać na funkcjonowanie na nasza pamięć. Co warto jeść, aby poprawić naszą pamięć?

1. Kwasy tłuszczowe omega-3
Tłuszcze – tak, ale zdrowe! Kiedyś usłyszałam takie zdanie i myślę, że warto je tu przytoczyć, aby jeść „chude” mięsa i „tłuste” ryby.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wchodzą w skład mógu. Poprawiają nastrój, pamięć i chronią przed chorobami neurologicznymi, tj.depresja czy demencja.

Gdzie je znajdziesz?
Tłuste ryby morskie, nasiona chia, siemię lniane, orzechy, oleje z orzechów, suplementy, olej lniany

2. Pełne ziarna zbóż, węglowodany złożone 

Sa dobrym źródłem energii dla naszego mózgu. Pomagają się skupić i byc lepiej skoncentrowanym. Są bogate w błonnik przez co na długo dają uczucie sytości. Są wolno trawione więc na długo zostają w żołądku oraz nie powodują skoków glukozy i insuliny we krwi.

Gdzie znajdziesz węglowodany złożone?

Czytaj TUTAJ 

3. Witamina B 12 i witamina C 
Witamina B12 jest niesamowicie ważna dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Braki tej witaminy moga powodować problemu z pamięcią, uczucie zmęczenia, osłabienie. Jej obecność jest ważna w diecie szczególnie wegetarian i wegan oraz osób po resekcjach żołądka. Znajduje się w mięsie, rybach, jajach i produktach nabiałowych.

Witamina C jest witamina antyoksydacyjną, jest ważna nie tylko w budowaniu odporności, ale także w produkcji neuroprzekaźników (np. serotoniny – szczęście!), które oddziałowują na nasz nastój. A dobry nastrój – lepsza praca!

Witamina C może poprawiać także naszą odporność na stres, poprawiać wyniki w pracy umysłowej. Witaminę C znajdziemy oczywiście w cytrusach, ale także w pietruszce, kiwi, jarmużu, truskawkach, ananasach, mango.

4. Magnez 

Czekolady, to chyba sobie nie odmówisz? Albo masła orzechowego? 🙂

No dobra, magnez jest istotnym elementem. Poprawia zdolności uczenia się i koncentrację.

Znajdziesz go także w gotowanych nasionach soi, ciemnej czekoladzie, kukurydzy, figach, owsiance, tofu.

5. Witamina E i D

Obie istotne witaminy, rozpuszczalne w tłuszczach.

Wit E- obecna w olejach roślinnych i zielonych warzywach (witamina płodności!). Witaminę D uzyskamy ze słoneczka, pieczarek lub suplementów 🙂

Witaminę D uzyskamy ze słoneczka, pieczarek lub suplementów 🙂


Jakie produkty jeść na lepszą pamięć?

6. Orzechy 

7. Banany

8. Jagody i owoce jagodowe 
Bogactwo antyoksydantów, a przy okazji niski indeks glikemiczny!

Kocham jagody 🙂

9. Jabłka 
Obecna w nich kwercytyna – szczególnie w skórce pomaga chronić komórki mózgowe przed degeneracją.

10. Czekolada 

A tak na prawdę kakao.


11. Zielona herbata
Ten antyoksydacyjny napój chroni przed chorobami Parkinsona i Alzheimera. Zawiera kofeinę więc ostrożnie z ilością i pora wypijania. Sprawdźcie na sobie – czasami czas parzenia zielonej herbaty wpływa na jej pobudzające lub odprężające działanie.

12. Woda
13. Kawa z masłem i olejem kokosowym //kawa z tłuszczem //kawa z kremem kokosowym, a wersja wyjątkowa – kawa + aspiryna (ale nie wiecie tego ode mnie) 🙂

Więcej o produktywności na moim blogu przeczytasz:

TUTAJ

TUTAJ – o porankach

Otrzymuj powiadomienia

Gwarancja - bez spamu!

  • Prognet P.

    8. zmieścić*