Pokrzywa

with Brak komentarzy

Pokrzywa rośnie w wielu regionach świata od Afryki przez Europę po Azję i Amerykę.

Związki biologicznie aktywne zostały zidentyfikowane w korzeniu, liściach i w kolcach.

Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, obniża poziom cukru we krwi.

Po ugotowaniu liście wykazują spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, manganu, cynku, miedzi i chromu. Zarówno suszone jak i świeże liście są bogate w takie związki antyoksydacyjne jak chlorofil, beta-karoten, flawonoidy i taniny.

Pokrzywa jest bogactwem witamin: A, B1, B2, B9, C, E i K. Może być podgrzewana, gotowana, suszona. Szeroko stosowana jest pod postacią suszonych liści.

DZIAŁANIA MEDYCZNE:

  1.  Działanie moczopędne.

    • Może być wykorzystywana przy obrzękach i przy napięciu przedmiesiączkowym u kobiet, aby zapobiegać powstawaniu obrzęków.

  2. Używana jest jako remedium na alergie – dzięki jej działaniu przeciwhistaminowemu

    DIETA ANTYHISTAMINOWA. Pokrzywa może zmniejszyć katar sienny.

  3.  Może pomóc w leczeniu egzemy.

  4. Pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

  5. Stosowana jest w leczeniu hemoroidów.

  6. Stosowana w leczeniu miejsc po ukąszeniu przez owady.

 

 

Pomysły na wykorzystanie pokrzyw: 

  1. Herbata z pokrzywy 

  2. Suplementy z pokrzywą 

  3. Zblendowane liście pokrzywy i użyte jako pesto

  4. Zupa letnia z pokrzyw – jako bogactwo antyoksydantów 

  5. Dodaj pokrzywę do omletu lub jajecznicy 

Otrzymuj powiadomienia

Gwarancja - bez spamu!