Zespół Jelita Drażliwego

with Brak komentarzy

Zespół jelita drażliwego to jedno z najczęściej występujących zaburzeń czynnościowych jelit występujących w ostatnich dziesięcioleciach. Jest to schorzenie objawiające się bólem brzucha lub dyskomfortem związanym z defekacją lub zmianą rytmu wypróżnień, a także sama defekacja u pacjentów przebiega nieprawidłowo. Zaburzenia … Czytaj dalej…

Chcesz być szczęśliwy? Roztaczaj szczęście dookoła!

with Brak komentarzy

  Szczęście  Według badań Sonja Lyubomirsky, która jest wiodącym „badaczem szczęścia”, szczęśliwi ludzie są bardziej skłonni do kontaktów z innymi, mają silniejszy system odpornościowy, budują bardziej satysfakcjonujące związki, poprawia się ich produktywność, żyją dłużej – generalnie prowadzą bardziej szczęśliwe życie! … Czytaj dalej…

Zespół napięcia przedmiesiączkowego – dieta

with Brak komentarzy

Huśtawka nastroju Zmęczenie  Wzrost masy ciała  Wzrost występowania objawów alergii  Poddenerwowanie  Irytacja (na wszystko) Stany lekko depresyjne Ból piersi Ból brzucha, pleców Zaburzenia snu  Ból głowy, migreny  Retencja wody w organiźmie – obrzęki, nadmiar kg – uczucie ciężkości  Wzrost apetytu … Czytaj dalej…

Pokrzywa

with Brak komentarzy

Pokrzywa rośnie w wielu regionach świata od Afryki przez Europę po Azję i Amerykę. Związki biologicznie aktywne zostały zidentyfikowane w korzeniu, liściach i w kolcach. Ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, obniża poziom cukru we krwi. Po ugotowaniu liście wykazują spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, manganu, cynku, miedzi i … Czytaj dalej…

Jak jeść, żeby zdrowo przytyć?

with 1 komentarz

Jak przytyć? Nie zostawaj bez jedzenia na dłużej niż 4 godziny. Pamiętaj, że Twoje ciało przez cały czas pompuje krew, oddycha, zachodzą w nim procesy enzymatyczne i hormonalne – Twoje ciało potrzebuje energii. Jeśli dodatkowo się ruszasz, spalanie kalorii jest … Czytaj dalej…

Z notatnika dietetyka (1) błonnik-dziąsła, przekąski, jajka

with 3 komentarze

Porady dietetyczne -> z pamiętnika dietetyka 🙂 Czyli co ciekawego chcę wam przekazać 🙂   Jedzenie jajek może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2? Spokojnie, tylko w USA (serio?!) naukowcy postawili taka hipotezę.. Nie zwracając uwagi na inne czynniki – to … Czytaj dalej…

Jak wrócić do diety i ćwiczeń po przerwie?

with 2 komentarze

Wiosna już za kilka dni (przynajmniej ta kalendarzowa). Nagłówki gazet i reklam przywołują nas do porządku, bo przecież sezon bikini za moment, a Ty czujesz się tym faktem coraz bardziej przytłoczona?  Przytłoczona nadmiarem obowiązków, pracą, dziećmi, domem czy studiami, kolokwiami … Czytaj dalej…

Porównanie wartości odżywczej różnych gatunków sałat

with 2 komentarze

Zajadasz sałatki? Codziennie? Mam nadzieję, że tak.. ja jestem straszną (!) fanką sałat I zielonych warzyw.. Mam nadzieję, że przekonam i Ciebie do korzystania z saład na co dzień!   Po pierwsze sałaty są… śmiesznie niskokaloryczne! Po drugie są bogate … Czytaj dalej…

Niedobór potasu? Kto nie powinien spożywać go w nadmiarze?

with Brak komentarzy

Potas – korzyści: Obniża ciśnienie krwi Obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe Chroni mięsnie przed ich utratą w wyniku starzenia się Chroni gęstość kości Obniża ryzyko pojawienia się kamieni w nerkach Pomaga w budowaniu masy mięśniowej Pomaga w usuwaniu nadmiaru … Czytaj dalej…

Czy suplementy diety są potrzebne?

with 12 komentarzy

Każdy posiłek składa się ze zbioru produktów, które zbudowane są z całej masy związków chemicznych: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, błonnik. Za pomocą odpowiednich produktów w diecie oraz ich łączenia może dostarczyć organizmowi wszystkiego co tylko on zapragnie. Używanie suplementów … Czytaj dalej…

Szybsza, lepsza, sprytniejsza.. regeneracja potreningowa

with Brak komentarzy

Odczuwasz ból mięśni i zakwasy? Kiedy próbujesz połączyć intensywne treningi z jeszcze bardziej intensywną pracą, domem, dziećmi i życiem – intensywna regeneracja jest Ci tymbardziej potrzebna! 🙂 Poniżej mała ściąga co możesz zrobić, aby pomóc swojemu organizmowi w lepszej rekonwalescencji. … Czytaj dalej…

Co zrobić, aby mieć więcej energii?

with 10 komentarzy

Energia, która rozpierała nas po wakacyjnym odpoczynku zaczęła z nas wyparowywać…  Zabieganie związane z początkiem roku szkolnego, akademickiego, powrotami do pracy, a nastepnie listopadowe długie weekendy powodowały nagromadzenie się obowiązków.  Mimo że pogoda w tym roku nas rozpieszcza – to … Czytaj dalej…

Histamina – nietolerancja, alergia, dieta

with 14 komentarzy

Histamina to substancja naturalnie powstająca w naszym organizmie. To amina biogenna, która wywołuje alergie.   Objawy nietolerancji histaminy mogą być przeróżne i mogą pojawiać się nawet na drugi dzień po spożyciu produktów na które wykazujemy nietolerancje. Objawami nietolerancji histaminy będą … Czytaj dalej…

Jak się nie rozleniwić w sezonie jesień – zima?

with 6 komentarzy

Sezon jesienno – zimowy nie jest najlepszym sezonem na trzymanie diety… Chociaż są rożne zdania na ten temat. Jednym przychodzi z łatwością trzymanie diety latem, mimo smakowitych owoców i warzyw pod ręką, a także wszechobecnych grilli, piw, zakąsek, przekąsek. Drugim … Czytaj dalej…

Knekkebrød – wariacja na temat norweskiego chleba

with 2 komentarze

 Chleb chrupki Knekkebrod to przekąska popularna w krajach skandynawskich. Wypiekany tradycyjnie z mąki żytniej, ziaren, wody, soli. Ponoć był przekąską Wikingów 🙂 Może być stosowany jako dobra baza do węglowodanowego śniadania, jako przekąska do pracy/szkoły lub jako świetna przekąska na … Czytaj dalej…

Wyrażaj wdzięczność

with Brak komentarzy

 Przestań narzekać i zacznij widzieć życie jako bardziej pozytywne – to pierwszy z kroków jaki powinnaś zrobić na swojej drodze do wyrażania wdzięczności. Brzmi brutalnie, ale efekty są powalające. Idea wyrażania wdzięczności jest powiązana z idea mindfulness – czyli ideą uważności. Zatrzymania … Czytaj dalej…

Jak nie przytyć jesienią i zimą?

with 16 komentarzy

Jak się nie rozleniwić i nie przytyć w sezonie jesień – zima? Planner aktywności do końca 2016 roku! Myślę, że dzisiejsza pogoda za oknem nie zachęca do aktywności na świeżym powietrzu 🙁  Sezon jesienno-zimowy nie jest najlepszym czasem na trzymanie diety.Chociaż są rożne … Czytaj dalej…

Okiem technologa – śmietana

with Brak komentarzy

Substancje zagęszczające, stabilizujące i emulgujące stosowane m.in. w przemyśle mleczarskim Post przygotowany został przez: Technolożka (mgr inż technolog żywienia) http://jakugryzcspozywke.blogspot.com/   Na rynku obecna jest śmietana 12, 18, 30, 36% w kubkach lub luzem (w wiaderkach). Stanowi ona artykuł handlowy … Czytaj dalej…

25 naukowych porad: jak być szczupłą?

with 11 komentarzy

Naukowo potwierdzone porady – jak niewielkim nakładem pracy możesz pomóc swojemu ciału utrzymać sylwetkę o jakiej marzysz 🙂  Jedz duże śniadania Kwestia jedzenia lub niejedzenia śniadań jest ciągle sporna między naukowcami. Niemniej jednak, jeśli zaczynasz rano pracę i wiesz, że … Czytaj dalej…

Faszerowana papryka – szybka kolacja

with 5 komentarzy

  Faszerowana papryka, czyli kolacja w expresowym tempie 😉 Składniki: Papryka Ugotowana kasza gryczana niepalona Tofu Jajka Leczo 😉 szczypiorek/kiełki/pieprz Jeśli dysponujecie- można dodać mozzarelle, kawałki kurczaka, oliwki, pieczarki. Papryce ucinamy główkę – napełniamy w środku składnikami tak do 3/4, … Czytaj dalej…

Kasza jaglana na szybko po treningu lub na śniadanie

with 10 komentarzy

Kasza jaglana z… dodatkami 🙂 Przepis jest banalnie prosty 🙂   Składniki:  Kasza jaglana – ilość w zależności od waszego zapotrzebowania 😉 Białko serwatkowe (waniliowe lub inny smak wg preferencji) – porcja Dodatki – wg preferencji lub zawartości lodówki 🙂 … Czytaj dalej…

Jak nie jeść słodyczy? 20 rad do zastosowania ASAP

with 15 komentarzy

Czy kiedykolwiek pomyślałaś, że to jak doprawiasz może wpłynąć na to, że później masz ochotę na słodycze? Jak skutecznie ograniczyć lub wykluczyć słodycze z diety? Porady poniżej 😉 1. Jedz regularnie. Regularne spożywanie posiłków bez wątpienia wpływa na utrzymanie stabilnego … Czytaj dalej…

Syrop glukozowo-fruktozowy. My już eliminujemy, a Ty?

with 4 komentarze

 Na ten tydzień przygotowałam dla nas wyjątkowe wyzwanie! Chciałabym, abyś unikała jak tylko to możliwe syropu glukozo-fruktozowego w swojej diecie. Dlaczego?  Po pierwsze jest to wysoce przetworzona substancja, która przez fakt że jest słodka i tania zachęca przedsiębiorców do użytku. … Czytaj dalej…

Tłuszcze w diecie

with 3 komentarze

Tłuszcze są nieodłącznym elementem diety (szczególnie kobiet).  Są źródłem energii dla wszystkich tkanek i narządów. Magazynują energię w postaci tkanki tłuszczowej (niestety), ale tkanka tłuszczowa podskórna chroni też przed utratą ciepła (w ziemie!). Jako tkanka okołonarządowa tłuszcz ochrania nerki i … Czytaj dalej…

ODDB: Białko w diecie (1)

with Brak komentarzy

Od zera do dietetycznego bohatera  Białko w diecie Białko jest głównym składnikiem budulcowym organizmu.   Białko: nie kumuluje się w organiźmie NIE JEST materiałem zapasowym ulega ciągłemu rozpadowi i resyntesie w organizmie 1/3 puli białek w organizmie pochodzi z pożywienia organizm … Czytaj dalej…

Produkty, które mogą powodować stan zapalny

with Brak komentarzy

Stan zapalny kojarzy nam się zazwyczaj z opuchlizną, bólem, zranieniem, uszkodzeniem. Dokładnie podobne zjawiska mogą mieć miejsce w twoim przewodzie pokarmowym, jeśli nieodpowiednio się odżywiasz. Jedzenie poniższych produktów powoduje, że układ immunologiczny jest nadmiernie pobudzony – co może w konsekwencji … Czytaj dalej…

Jedzenie po treningu – 5 wskazówek

with Brak komentarzy

 Odżywianie po treningu – 5 wskazówek:  Posiłek potreningowy jest bardzo ważny. Powinien być spożywany także wtedy, kiedy trenujesz późno wieczorem. Po treningu zużyte są Twoje zapasy glikogenu, poziom glukozy jest niski, a w mięśniach są mikrouszkodzenia, które regenerują się międzytreningowo. Jedz … Czytaj dalej…

Dieta w menopauzie

with 3 komentarze

Na słowo menopauza kobiety…drętwieją.   Okres menopauzy jest różnie odbierany przez kobiety. Do najczęstszych narzekań kobiet w okresie menopauzy należą wybuchy gorąca, zimne poty, bezsenność, rozdrażnienie, zmęczenie, zaburzenia pamięci. Konsekwencje długoterminowe to m.in. spadek libido, osteoporoza, choroby serca a nawet demencja (wszystkie … Czytaj dalej…

Ciągły progres w treningu – zmienne na każdy tydzień

with Brak komentarzy

Jak każdego tygodnia widzieć progres w diecie/treningu?  Oto lista 8 zmiennych, które można zmieniać co tydzień (co tydzień inny), aby zapobiec stagnacji.  Zmienne te stymulują organizm do zmian i przystosowywania się do różnych warunków. Dlatego nie ma momentu zastoju. Jedz … Czytaj dalej…

Hormeza – jak dodać sobie kopa i nie przesadzić?

with Brak komentarzy

Hormeza – zjawisko polegające na tym, że czynnik występujący w przyrodzie, szkodliwy dla organizmu w większych dawkach, w małych dawkach działa na niego korzystnie. Homeostaza to utrzymanie równowagi, zdolność do utrzymywania stałych parametrów wewnętrznych w systemie. Życie to utrzymanie równowagi. … Czytaj dalej…

8 pomysłów: Jak zmniejszyć ilość kalorii w diecie?

with 3 komentarze

Prawda jest brutalna – bilansu kalorycznego nie oszukasz! Kalorie mają znaczenie. Oczywiście kaloria, kalorii nie równa. To czy kalorie pochodzą z białka, tłuszczy czy węglowodanów także ma znaczenie. Ale dziś czysto teoretycznie, bez wchodzenia w szczegóły całego jadłospisu.     … Czytaj dalej…

Jak zwiększyć wchłanianie żelaza z diety?

with 3 komentarze

 JAK ZAPOBIEGAĆ NIEDOBOROM ŻELAZA: Należy zwiększyć jego spożycie z dietą Należy poprawić biodostępność żelaza z produktów, które spożywamy. Można spożywać żywność wzbogaconą w żelazo – płatki śniadaniowe, produkty zbożowe, odżywki Pod kontrolą lekarza – należy podawać preparaty żelaza lub wody … Czytaj dalej…

Żelazo – rola, nadmiar i niedobór

with Brak komentarzy

Żelazo bierze udział w transporcie tlenu i procesach oddychania komórkowego. Ponieważ wchodzi w skład hemoglobiny (czerwony barwnik erytrocytów). Żelazo jest także składnikiem mioglobiny, która jest z kolei czerwonym barwnikiem mięśni, a także jest obecna w enzymach biorących udział w procesach … Czytaj dalej…

Znaczenie owoców i warzyw w diecie

with Brak komentarzy

Warzywa i owoce stanowią jedną z głównych grup produktów spożywczych, bez której nasz organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Warzywa i owoce cechuje duża zawartość witamin, biopierwiastków, łatwo przyswajalnych cukrów, błonnika, często kwasu foliowego i składników mineralnych.   Są niskoenergetyczne (warzywa … Czytaj dalej…

Monosacharydy – Cukry proste odczarowane

with Brak komentarzy

Odczarujmy dziś znaczenie tak mocno nie lubianych węglowodanów. Pewnie nie raz słyszeliście, że od węglowodanów się tyje. „Dziś nie jem chleba, ziemniaków, makaronu – bo przytyje” Węglowodany nazywane są także cukrami. Ze względu na wielkość cząsteczki dzielimy je na: Cukry … Czytaj dalej…

Wywiad z fit blogerką Patrycją

with 3 komentarze

  Myślałam, że jestem dobra w organizacji posiłków  na cały dzień. Ale… Straciłam wiarę w swoje możliwości, gdy zobaczyłam jej blog! Zapraszam was do wywiadu z  fit blogerką Patrycją z: www.pat-dream.blogspot.co.uk       Ja: Powiedz, co Cie skłoniło do tego, … Czytaj dalej…